Hamnen

Belägen vid Mälaren har Västerås likt Stockholm ett rikt sjöliv. Den som besöker staden från tidig vår till sen höst gör gott i att besöka hamnkvarteren. I hamnen byggs det nya bostäder och en populär, livfull stadsdel växer sakta fram med restauranger, kaféer och promenadvägar. Här finns det mycket att uppleva och utforska som turist i staden.

Med Nordens största insjöhamn har Västerås ständigt inkommande lastbåtar med gods innehållandes mineraloljor, kol, järnlegeringar och koks. Här kan man känna av det levande hamnlivet och beskåda hur det fortfarande fraktas och importeras varor via stora fartyg. När det kommer till större gods är det främst Östra och Västra hamnen som har tyngst trafik, centralt beläget vid Svartåns mynning finns i stället småbåtshamnar.

Åk skärgårdsbåt ut på fjärden

8185402--Från hamnen finns det ett flertal färjor som går ut på den skärgårdsliknande Västeråsfjärden, där massor av öar finns att utforska. Bland några av de mer populära resmålen finner du Östra holmen, Ridön, Skåpholmen, Elba och Almö-Lindö.

I centrala Västerås finns det en gästhamn för ankommande båtar att angöra brygga vid, något som gör att stadsdelen surrar av liv under särskilt de soliga sommarmånaderna. Vid Svartåns mynning och Notudden finns många kaféer och restauranger att besöka, gott om promenadvägar att strosa på och fantastiska utsikter att njuta av från en eller annan pir. För den som tycker om att titta på olika typer av båtar finns det mycket att se, från segelbåtar till rejäla gamla skutor och snabba småbåtar.

Det finns mycket att upptäcka och uppleva där stad möter sjö. Den som intresserar sig för hamnlivet har alltså inget att förlora på några väl investerade timmar i Västerås hamn. Välj mellan en kopp kaffe på ett kafé med sjötomt, en middag på en av hamnrestaurangerna eller njut av en picknick på en soldränkt pir innan du tar en tur ut på fjärden.