Konserthus och kultur

4482528-vinter-over-vasterasDet finns mer kultur i staden än vad som först möter ögat. Med flera orkestrar, musiksällskap och teaterensembler är utbudet både varierat och fritt i Västerås. Offentliga konserter hålls oftast under de varmare månaderna, sammansatta av olika genrer och artister. Här kan du få uppleva allt från kammarmusik till hiphop, jazz till samtida pop samt en och annan dänga inspirerande folkmusik. Scener utomhus och inomhus bidrar till att ytterligare fördjupa den kulturella anda som finns i staden.

Västerås konserthus

I Vasaparken hittar du Västerås konserthus. Det första spadtaget togs år 2001 och byggnaden stod klar att invigas i början av hösten 2002. Sedan dörrarna slogs upp har konserthuset varit en framgångshistoria och hade redan första året fler än 86 000 besökare. Här finns salar i olika storlekar som med framträdanden av artister inom allt från lokal folkmusik till de större stjärnorna på musikhimlen. Akustiken i huset räknas som en av de ledande i Europa – bara det gör det värt ett besök!

Klickar du här hittar du kalendariet för konserter i Västerås konserthus, som löpande anordnas och fylls på i regi av Västmanlandsmusiken. Här spelar stora svenska artister som Anna Ternheim, Lisa Nilsson, Darin och Sven-Bertil Taube men även populära revyer, musikaler, klassiska symfonier och koreograferade dansföreställningar går att beskåda.

Annat i kulturväg

Västerås stad inrättade 1997 ett litterärt pris i Tomas Tranströmers namn, ett sätt att hedra denna renommerade författare som bodde i staden från 1965 till 2000. Priset delas ut för att belöna högtstående författarskap och detta sker vartannat år till lyriker som utmärkt sig.

Ett av de mest uppskattade konstverken i staden heter Aseaströmmen. Verket föreställer arbetare som cyklande tar sig till och från jobbet i 1930- till 1950-talets Västerås. Kanske är detta populärt just för att Västerås tidigt utmärkte som sig en arbetar- och industristad, här har nämligen både Asea och Svenska Metallverken haft födelse och storhetstid.