Om Västerås

13435813-vasteras-stad-i-vartidVästerås är en residensstad i Västmanlands län samt centralorten i Västerås kommun. Staden tävlar ständigt med Örebro om vilken stad som är den femte största i landet, samt om vilken av de båda som har bäst läge i Mälardalen. Med en medeltida stadsplan innefattande domkyrka, korsvirkeshus och pittoreska, gamla kvarter får du som besökare en stark förnimmelse av historiens vingslag, att bo på hotell i Västerås är minst sagt spännande. Samtidigt ståtar moderna skrapor bredvid restauranger och parker. Mitt i city finner vidare du en livlig hamn, där land och stad möter sjöliv med skutor, öar och skärgård.

Västerås är beläget endast tio mil från huvudstaden och med sjönära läge. Här startade Asea och Svenska Metallverken i början på förra seklet, och detta var de bolag som till stor del var med och elektrifierade hela Sverige.

Staden vaknar sakta upp ur den industriella askan och växer med med gröna, frodiga leder att cykla på, invånarantal och ett kulturliv att djupdyka ner i. Här finns starka industriminnen markerade runt om i staden, men även forntida lämningar och Sveriges äldsta gymnasium. Med ett rikt nöjesliv finns det också tonvis med möjligheter till att roa sig, det är bara fantasin som sätter gränserna.

Sevärdheter – Det finns många sevärdheter i Västerås

Kultur – Besök Västerås konserthus och upplev kulturen

Hamnen – Denna vackra hamn är perfekt för de romantiska promenaderna

Flygmuseet – Ta med ungarna till flygmuseet

Domkyrkan – En av de vackraste kyrkorna i Sverige

Parker och trädgårdar – Ta en picknick i en av Västerås många parker