Västerås är en stad som blir grönare och grönare, samtidigt som cykelvägsnätet byggs ut över staden. Här finns trädgårdar anlagda av Gustav Vasa på 1500-talet som blivit moderna parker, botanisk trädgård mitt i centrum, Sveriges äldsta gymnasieträdgård och utsiktsplatser kringgärdade av skog, stad och vatten.
Liksom i många andra städer finns det i Västerås en botanisk trädgård. Denna ligger centralt placerad i staden och inhägnas av Rudbeckianska skolan och Stadsbiblioteket. Botaniska trädgården är Sveriges äldsta gymnasieträdgård, invid Sveriges äldsta gymnasium. Trädgården anlades först som en kålgård och blev en botanisk trädgård först under 1700-talet. I denna kan besökare inte bara åskåda växter av olika slag utan också en skulptur av Anders Zorn vid namn Morgonbad. På samma plats har det bedrivits undervisning sedan 1200-talet.
Djäkneberget är en annan park, som erbjuder vida utsikter över staden från sin toppunkt. Parkområdet ligger strax utanför cityringen i Västerås. Fler parker att ta sig en promenad i är bland andra Stadsparken, som ligger i centrala Västerås samt även Tessinparken med sin skulptur ”Eve” av Carl Eldh.
Vasaparken är den största av parkerna i centrala Västerås. Omgiven av stadshuset, konstmuseet, konserthuset, slottet och järnvägsstationen är detta är park mitt i smeten. Ursprungligen är detta den trädgård som Gustav Vasa beslutade att anlägga 1541 på Munkholmen. Vasaparken har karaktären av en engelsk park med lite ojämn terräng, stora parkträd att promenera under, gräsmatta att ha picknick på och en damm med spegelblankt vatten. Konst i parken är ett bestående inslag och skulpturer av Olle Aldrin, Sture Collins samt Mats Åberg finns att upptäcka i det gröna.
En lite mer mytomspunnen plats i Västerås parkvärld är Mästermans källa. Denna källa ansågs länge vara den bästa källan i Västerås, döpt efter en bödel som hette just Mästerman. Denna ligger i en liten park på Kyrkbacken i Västerås, omgiven av pittoreska hus.
I utkanten av Västerås finns Sveriges största forntida gravhög Anundshög. 9 meter hög och med en diameter på 65 meter är denna kulle större än de i Gamla Uppsala. Graven byggdes runt 500-700 år efter Kristus och lämningar visar på att området var kärnan i ett maktcentrum under järnåldern. Inte bara Anundshög finns att se här utan också runstenar och skeppssättningar samt mindre högar.