Sevärdheter i Västerås

11056125-vasteras-siluetteDet finns mycket att se och upptäcka som besökare i Västerås stad. Centrala delar av denna tätort har byggnadskonst från tidig medeltid växelvis blandat med 1900-talets industrialisering och moderna byggen. En domkyrka ståtar i de gamla kvarteren, granne med Svartån, Västerås Stadsbibliotek och gamla korsvirkeshus. Ett stenkast bort finns Västerås slott att beskåda, bredvid finner du stadshuset med det karaktäristiskt höga klocktornet.

Konst och kultur i Västerås

Förutom sevärda byggnader och gröna parker runt om i staden finns det också ett rikt kulturliv att utforska. Stanna inte bara inne på hotellet i Västerås Västerås har både amatörteaterföreningar och professionella teatergrupper som kör föreställningar, det gör det enkelt att köpa biljetter till pjäser som spelas på stadens olika scener. Förutom Västerås teater från 1915 finns det utomhusscen på Vallby Friluftsmuseum och Sigurdteatern nere i hamnkvarteren för mindre tillställningar. Det finns även mindre scener runt om i Västerås där det då och då sker event.

Konstmuseum och offentlig konst

Västerås konstmuseum finns samlingar från förra seklets tidiga år fram till i dag. På den centrala adressen Karlsgatan 2 kan den konstintresserade besöka museet och där beskåda runt 8000 olika verk, av framförallt svenska konstnärer. Bland de representerade hittar vi Bror Hjort, Ivan Aguéli, Charlotte Gyllenhammar och Eva Lindström med flera.

Det är dock inte alltid nödvändigt att besöka ett konstmuseum för att beskåda skön konst. I Västerås finns den offentliga konsten där du minst anar det. Med runt 300 verk posterade runt omkring i staden uttrycks både Västerås historia, samtid och framtidstro med skulpturer och utsmyckning av fasader.

Musik och konsert

Musik är en annan kulturgren som växer i en stad som tidigare mest varit förknippad med industri och ASEA. Västerås Sinfonietta är en av Sveriges äldsta orkestrar och startade som musiksällskap redan på sluttampen av 1800-talet. För att lyssna till musik och beskåda kulturevenemang av olika slag kan man som besökare i Västerås titta in det populära Konserthuset, som ligger centralt beläget i staden. Här spelar stora artister och lokala folkmusiker om vartannat, och konserthuset är vida känt för sin särskilda akustik.

En av världens största bilträffar

För den som är intresserad av gamla jänkarbilar infaller en gång om året Power Big Meet. Detta är en enorm bilträff med omkring 20 000 fordon, där den gemensamma nämnaren är amerikanska veteranbilar. Mötet hålls varje år den första helgen i juli, sedan över trettio år tillbaka. Träffen börjar med en bilutställning och sedan hålls så kallad cruising med långsam uppvisningskörning runt om i hela Västerås in till sent på natten.