Västerås domkyrka

Västerås räknas som stad från år 990, vilket gör staden till en av Sveriges äldsta städer, tillsammans med Lund, Skara och Sigtuna. Något som är karaktäristiskt för äldre städer i Sverige är att man ofta kan se spår av tidigt kristnande, i form av gamla klosterruiner, bortglömda munkordnar och kyrkor, så även i Västerås.

En omtyckt sevärdhet

6249400-vasteras-domkyrkaI medeltida kvarteren i Västerås finns en stor och ståtlig domkyrka. Med tornspira och rött tegel tornar kyrkan upp sig över innerstaden och Svartån samtidigt som den inbjuder till andrum och lugn mitt i den myllrande stadskärnan. Ursprungligen uppförd så tidigt som på 1200-talet inrymmer kyrkan delar av Sveriges historia. Här kan du som besökare känna av såväl de katolska minnena från Sverige, som Gustav Vasas reformer och 1800-talets ombyggnationer och restaureringar. Idag är domkyrkan en omtyckt sevärdhet bland turister som besöker staden från olika delar av världen. Kyrkan kan till och med stoltsera med hela tre stjärnor i välrenommerade le Guide vert/Guide Michelin.

Den som besöker domkyrkan gör gott i att även betrakta det omtalade kyrkotornet, som med sin spira når hela 92 meter upp från marken. Runt kyrkan finns andra byggnader från samma tidsepok samt biskopsgården samt konsistoriegården. I anslutning finns också Sveriges äldsta gymnasium från 1600-talet. En ålderdomlig prägel syns på många av husen i dessa gamla kvarter, ofta är dessa uppförda med korsvirke och knuttimmer.

Att se inuti kyrkan

Begraven i domkyrkan är ingen mindre än Erik XIV, en kung förgiftad av arsenik 1577 på Örbyhus slott. Andra som förärats en gravplats är en och annan professor, riksföreståndare och ärkebiskopar. Man kan även beskåda Brahes mausoleum, tre flamländska altarskåp och flertalet förgyllda kyrkoinventarier.

Domkyrkan var när den uppfördes tillägnad jungfru Maria och Johannes Döparen. Denna tillägnelse är något som kan skönjas än i dag i Västerås stadsvapen, där en ros symboliserar just Maria. En liten bit av det förflutna som alltså fortfarande betecknar staden, flera hundra år senare.

Ett tips är alltså att besöka Västerås domkyrka vars profil ståtligt tronar över den stilla, slingrande Svartån.