Västerås Flygmuseum

Det finns flera olika museer i staden, som Västmanlands läns museum, Västerås konstmuseum, Vallby friluftsmuseum och inte minst Västerås Flygmuseum. Det sistnämnda ligger vid flygplatsen i Västerås och där visas flygdugliga veteranflyg upp. Under särskilda flygdagar kan man även se dessa flyg live in action, uppe i skyn, som vilka flygplan som helst.

Veteranflyg och helikoptrar

Västerås Flygmuseum är ett unikt museum på det sättet att de flesta flygplan som finns att se är fortfarande i perfekt skick, trots att det kan ha över ett halvt sekel på nacken. Här kan man se allt från olika sorters propellerflygplan till flygplan med jetmotor samt tre olika helikoptrar stå uppställda i hangarer. Alla flyg är byggda under 1900-talets mest explosiva år vad gäller upprustning, växande ekonomier och kallt krig. För närvarande finns det runt 25 flygplan att titta på och läsa mer om på museet.

Svenska och utländska plan

I samlingen finns pärlor som Piper PA-23 Apache, ett fyrsitsigt propellerplan från USA i klassiska färger och de Havilland Vampire som ser ut som en fladdermus när den svart tornar upp sig på himlen. Som besökare får man även se flera svenska plan tillverkade av SAAB som Tunnan, Lansen, Draken och Viggen.

Flygsimulatorer

Förutom en massa gamla veteranplan och helikoptrar finns det även här en populär simulatoravdelning med fyra flygsimulatorer att prova på. Det finns simulatorer för DC-10, Metropolitan och Draken och vill man ”flyga” i en av dessa kan man boka ett flygpass på museets hemsida där alla kontaktuppgifter går att hitta.

Evenemang och flygdagar

Det sker en hel del evenemang i samband med Flygmuseet, allt från öppet hus med fri entré då och då till en årlig flygshow som sker i slutet av maj. Ibland äger även förbokade träffar rum samt medlemsflygningar och föredrag. Mer om detta kan man med fördel ta del av på museets hemsida.

Flygmuseet ligger i stadsdelen Hässlö i Östra Västerås. Här finns även Stockholm-Västerås flygplats som har utrikestrafik till England, Spanien och Turkiet.